Search

Kebnekaisen aaltolentoleiri

Järjestetty vuodesta 1962 alkaen

Kiirunan Purjelentokerho ja Cumulus ry järjestää joka pääsiäisenä Ruotsissa, Pirttivuopion kylässä aaltolentoleirin. Näin on tehty jo vuodesta 1962. Kebneleiri on todennäköisesti maailman pisin yhtäjakoisesti järjestetty purjelentoleiri.

Pirttivuopio on pieni kylä n. 55 km Kiirunasta länteen. Vielä 9 km länteen päin, tien päättyessä sijaitsee Nikkaluoktan kylä, joka on usein Ruotsin talven kylmin paikka.

Ruotsin korkein vuori, Kebnekaise 2111 metriä meren pinnan yläpuolella sijaitsee sieltä vielä noin 20 km länteen.

Paittasjärven jäälle aurataan kenttä, joka koostuu yhdestä lähtöradasta, lentokoneparkista ja kahdesta laskeutumisradasta. 

Kokonaisuudessaan kenttä on 50:n jalkapallokentän kokoinen.

Näinä kahtena pääsiäisen leiriviikkona täällä yleensä tehdään enemmän nousuja ja laskuja kuin Arlandalla samana aikana. Usein paikalla on ollut n. 100 lentäjää ja kolmisenkymmentä purjelehtokonetta. 

Purjekoneita taivaalle vetää kolme hinauskonetta

Täällä olosuhteet ovat erittäin otollisia aaltolennoille. Esimerkiksi vuonna 1996 yllettiin 70:een timanttinousuun (5000m omaa nousua). 

Pirttivuopion parhaimpia puolia on, että aallot kehittyvät kaikkin tuulen suuntiin, paitsi itään. Keväällä kuitenkin itätuuli on erittäin harvinainen.

 

Tässä alhaalla muutamia lisäinformaatiolinkkejä leiristä.  Vastaamme mielellään lisätietopyyntöihin myös sähköpostilla

Lahjakorttitilaus

Aloita maksamalla Cumuluksen tillille FI7710145000175555 haluamasi lahjakortin hinta. Liitä kuvakaappaus kuitista tänne

Lataa kuitti maksusta tänne